Våronn rundt Mjøsa

13.04.2018

VÅRONN RUNDT MJØSA

Allerede lenge før snøen har smeltet på jordene rundt Mjøsa, starter bøndene sitt møysommelige arbeid med å jobbe frem de beste smakene som til slutt kan havne på ditt bord. Følg reisen fra gård til gaffel!

Sen vår

Påskesola steiker i ansiktet, og barnelatteren sitter løst langs skiløypene. Du koser deg kanskje med en appelsin, mens de små klatrer opp og ned hoppbakken dere har tråkket opp i solsiden.

Samtidig arbeider flere av bøndene rundt Mjøsa med å spre aske på de næringsrike jordene sine. Andre har tatt snøfreseren ut på jordet, og kaster snø med litt iblandet jord utover for å gi sola mer tak. Det er flere år siden det har vært så mye snø, og mange ønsker fortgang på smeltingen for å få de første frøene i jorda i tide. 

Forbarbeid viktig for smaken

Frøene kan ikke gå rett i jorda så fort snøen har smeltet og jorda er tørr. For å sikre gode vekstvilkår, må jorda bearbeides og tilføres næring og gjødsel. Det aller første på agendaen for våren, er som oftest å pløye og harve for å vende på jorda og gjøre den luftig. Deretter følger timer med plukking av stein, før det er klart for siste forberedelser av jorda og frøene som skal spire og gro gjennom våren og sommeren.

Nøyaktighet og møysommelighet

Bøndene i Norge er blant de aller flinkeste i verden når det gjelder å benytte minst mulig kunstgjødsel og sprøytemidler. Dette krever nøye planlegging, gode rutiner og iherdig arbeide gjennom hele året. Når det endelig er klart for å så, sette eller plante, så er det også viktig med nøyaktighet. En effektiv innhøsting krever at plantene står på perfekte rader, og såkornene på ligge på perfekt dybde for best mulig resultat. Her ligger det også en god porsjon stolthet når det gjelder å vise frem de retteste potetfårene, eller den mest jevne kornåkeren i bygda.

Belønning for strevet

Gleden er til å ta og føle på, når de grønne små spirene bryter gjennom jordskorpa utover våren og forsommeren. Gulrøtter og redikker er blant de første som farger de bølgende åkrene rundt Mjøsa i lysegrønt, mens blant annet spirene fra potetplanten først ser dagens lys litt uti juni.

Når vi kommer til slutten av juni, ligger åkrene i full blomst eller dekkes av frodige, kraftig grønne tepper. Kornåkrene duver lett i vinden, og den taktfaste lyden av vanningsmaskinen høres på flere av gårdene rundt Mjøsa. 

Smaken av Mjøsgårdene

Mjøsgårdene ligger spredt rundt i dette levende og idylliske landskapet. Her kan du oppleve hvordan maten vi får servert på bordene våre hver dag spirer og gror. De fleste Mjøsgårdene har servering i en eller annen form, og bruker så mye som mulig av sine egne, ferske råvarer i sesong, med supplement fra gode kolleger.

Opplev kulturlandskapet

De bølgende åkrene, det glitrende vannspeilet, samt ikke minst det fantastiske lyset på sene sommerkvelder, er grunn nok til å ta turen til Mjøsområdet. For å gi deg enda mer ut av turen ut på landet, jobber Mjøsgårdene hele tiden med å legge til rette for idylliske og lærerike opplevelser ute i kulturlandskapet. Det finnes utallige turstier, en rekke toppturer med fantastisk utsikt over Mjøsa og gårdene rundt, samt ikke minst spennende kurs og tilstelninger inne på selve gårdene.

  

De idylliske gårdsveiene i Totenvika kan oppleves fra Evjua Strandpark på vestsiden av Mjøsa. Her finner du også restauranten Viken II og feriehuset Kapteinsboligen.

Etter en aktiv dag på landet, er det deilig å slappe av og nyte stillheten ved Mjøsa. De mange solnedgangene i løpet av sommeren, skaper en perfekt ramme rundt de fine inntrykkene du har samlet.

Overnatting

Hos oss på Mjøsgårdene tar vi vel i mot deg og reisefølget, og passer på at du får en behagelig og gjerne lærerik tur på landet. Du kan bo på tradisjonsrike stabbur, historiske feriehus, eller inne i driftsbygningen på gården.

 

Bonus

 

Tilbake