Turstiene i Totenvika

10.09.2018

Totenvika ved Mjøsa er et skikkelig turparadis for deg som liker enkle, tilgjengelige turstier med flott utsikt! Her kan du velge mellom idylliske gårdsveger, en strandsti langs Mjøsa, eller flere toppturer til utsiktspunkter på Totenåsen. Du kan velge mellom å bo på campingplassen, eller i den ærverdige Kapteinsboligen.

Totenvika - en gjemt turperle ved Mjøsa!

Innbyggerne i Totenvika har i alle tider vært spesielt glade i tur og friluftsliv. Det er jo heller ikke rart, når vi har både gårdsvegene som bukter seg gjennom kulturlandskapet, en koselig strandsti som strekker seg over 5 kilometer langs Mjøsa, samt ikke minst den fantastiske Totenåsen med et mylder av åsvann, stier og utsiktspunkter!

Enkle turer på gårdsveiene

Koselige grusveier går over gårdstun, bølgende åkre og frodige bekkefar. Flere turforslag ligger ute på Google Streetview. Utsikten over Mjøsa er fantastisk!


Her på gårdsveiene kommer du tett innpå den levende landbruksbygda, og det er helt i orden å følge vegen selv om du føler at du går rett inn på tunet på en av de mange gårdene i bygda. Vegene var i sin tid hovedfartsåren i Totenvika, men nå brukes de mest av bøndene for transport mellom de ulike jordene, samt som tilkomstveg til bolighus. Vi som bor her bruker også vegene i stor grad til joggeturer, fotturer, trilleturer med barnevogn, samt ikke minst som trygg sykkelveg for de små.

Du får oppleve gårdene på nært hold, og så kommer utsikten som en fin bonus.

Lamunger på beite er et vanlig syn langs vegene.

Husk å nyte utsikten :)

Toppturer med storslått utsikt

Det høres kanskje rart ut med topptur på "flatbygdene på Toten", men Totenvika ligger ved foten av Totenåsen. Fra Evjua Strandpark kan du få en skikkelig luftig opplevelse bare ved å trave 20 minutter oppover skogsbilvegen (del av Totenåsstien som går over hele Totenåsen til Lygna). Jo lenger du går, dess større blir belønningen i form av utsikt og andre opplevelser langs stien mot toppen.

Åsene bak Totenvika byr på en rekke flotte turopplevelser. Totenåsstien starter fra Evjua, og går over den høyeste toppen på dette bildet.

Etter bare 20 minutters rask gange fra Evjua, har du allerede et fint "fugleperspektiv" over Totenvika.

Det har vært aktiv gårdsdrift i Totenvika i mange hundre år, og fortsatt driver mange av bøndene både med jord og dyr. Hele Totenåsen er full av koselige setrer, og mange av dem brukes fortsatt flittig både som beite for sau og som fritidshytter for lokalbefolkningen.

Oppegårdsetra ligger på veien fra Evjua og opp mot Hervenknappen - bare følg blåmerket sti "Totenåsstien". 

Hervenknappen gir deg utsikt i 3 himmelretninger, og du kan se langt innover fjellheimen i Norge og Sverige. Hit går du på ca. 2-3 timer fra Evjua. God tur!

Strandstien langs Mjøsa

Mjøsa er et selvfølgelig midtpunkt i Totenvika, og foruten muligheter til å bevege seg på vannet med kano eller båt, så kan du også oppleve innsjøen på nært hold på strandstien som går fra Evjua mot Sunnvika ved Skreia. Stien er greit merket, og du kan også følge "sporet" ved å benytte Google Streetview på telefonen din.

Strandstien slanger seg langs bredden på Mjøsa i godt over 5 kilometer. Du kan velge å ta avstikkere opp på gårdsveiene i Totenvika for å gå tilbake til Evjua omtrent når du vil.

Du kan finne en rekke små perler på turen langs stien. Her ei lita båthavn rett ved Nystuen.

God tur!

Servering og andre opplevelser i bygda

Om sommeren er restauranten Viken II i Evjua åpen fra 12:00 til 21:00, men bygda har også flere godbiter på lager. Du kan gå til både Totenvika Galleri og Kulturkafé (over gårdsvegene) og Kamilla's på Hjell (sørover på sykkelvegen). Kun en liten biltur opp på Totenåsen tar deg til Torsætra, og Ditlevines Utsikt på Stenberg er heller ikke mer en et drøyt kvarter unna Evjua i bil.

På Toten finner du et fint utvalg Norsk tradisjonsmat, men også moderne kjøkken inspirert av nye trender og internasjonale tradisjoner.

Tilbake